Το τάσι του Δημ. Σπηλιωτόπουλου (Μεσολόγγι, Δ. Κ. Δαβαρούκας, 1845)

119

Το τάσι του Δημ. Σπηλιωτόπουλου (Μεσολόγγι, Δ. Κ. Δαβαρούκας, 1845)

Ασημένιο, με παραστάσεις στην εξωτερική του επιφάνεια δουλεμένες με σαβάτι σε επίχρυσο στικτό βάθος, η εσωτερική επιφάνεια επιχρυσωμένη, διάμετρος: 12,3 cm.(μικρές φθορές σε τρία σημεία στην περιοχή της βάσης)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Β. Δ. Κορκολόπουλος & Χ. Παππά (επιμ.), Το οδοιπορικό ενός συλλέκτη. Συλλογή Βασίλη Δ. Κορκολόπουλου, Αθήνα 2008, σ. 97, αρ. 57.

Εξαιρετικό δείγμα της νεοελληνικής αργυροχοΐας, με την υπογραφή ενός από τους γνωστότερους τεχνίτες της. Το τάσι του Δ. Σπηλιωτόπουλου μπορεί να συγκριθεί με το τάσι του στρατηγού Μακρυγιάννη που βγήκε πιθανώς από το ίδιο εργαστήριο και τοποθετείται χρονικά στο διάστημα 1843-1845 (σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο). Στην εξωτερική του επιφάνεια αναπτύσσονται τέσσερις ορθογώνιες αλληγορικές παραστάσεις: α) του Καποδίστρια με τόν Αλέξ. Υψηλάντη, β) της Ελλάδας υποβασταζόμενης από τον Κοραή και το Ρήγα, γ) του Όθωνα με την Αμαλία, και δ) της Ελλάδας εν μέσω Αθηνάς και διπρόσωπης μορφής. Στην τελευταία παράσταση η Ελλάδα εμφανίζεται να κρατά ζυγαριά και ασπίδα με σταυρό. Αριστερά διακρίνεται η Αθηνά να προσφέρει διαβήτη και γνώμονα, ενώ δεξιά διπρόσωπη γυναικεία μορφή προτείνει σκήπτρο από τη μια όψη της και μετατρέπεται σε ζώο με αναμμένη δάδα από την άλλη. Τη σύνθεση υπομνηματίζουν εκτενείς επιγραφές σε δυο στήλες: Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΑΣΑ / ΗΔΗ ΤΟ ΣΚΗΠΤΡΟΝ ΤΗΣ / ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙ- / ΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙ / ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ / ΩΧΥΡΩΜΕΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΣ- / ΠΙΔΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚ. Κ. Τ. Λ. και ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ (ΛΕΓΕΙ [Η ΕΛΛΑΣ]) ΤΕ- / ΚΝΑ ΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΠΡΟΣ- / ΩΠΟΝ ΗΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛ- / ΟΥΘΕΙ ΤΑ ΙΧΝΗ ΜΟΥ ΜΕ ΔΟ- / ΛΙΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕΚΑΣΤΗΝ / ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΛΛ[ΗΝΕΣ Κ. Τ. Λ.]. Μπορούμε έτσι να αναγνωρίσουμε στην παράσταση την Ελλάδα που μετά την 3η Σεπτεμβρίου 1843 απέκτησε δικαιοσύνη, αλλά δεν έπαυσε να απειλείται από τη διχόνοια, η οποία πλησιάζει με δέλεαρ την εξουσία για να γίνει στη συνέχεια θηρίο που σκορπίζει την καταστροφή. Στις τριγωνικές επιφάνειες μεταξύ των τεσσάρων ορθογωνίων παραστάσεων απεικονίζονται: α) φοίνικας αναγεννώμενος από τις στάχτες του, β) δυο αντικριστά πουλιά που ραμφίζουν τσαμπί, γ) ελάφι και δ) λιοντάρι, πάνω από το οποίο το όνομα του κατόχου: Δ. Σπηλιοτόπουλος. Στη βάση ρόδακας εγγεγραμμένος σε κυκλική ταινία με την επιγραφή: ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΔΑΒΑΡΟΥΚΑΣ ΕΚ ΚΑΛΑΡΙΤΩΝ. ΜΕΣΟΛΛΟΓΓ. 1845. Ο καταγόμενος από τη Σμύρνη υποστράτηγος Δημήτριος Σπηλιωτόπουλος (1805-1881) διετέλεσε διοικητής συντάγματος πεζικού και φρούραρχος Αθηνών.

Τελική τιμή
€24464
Τιμή Εκτίμησης
€ 15.000-20.000

Πωλήσεις

Για άμεσες αγορές βιβλίων και έργων τέχνης μπορείτε να δείτε τους καταλόγους πωλήσεων με σταθερές τιμές που έχουμε διαθέσιμους στην ιστοσελίδα μας www.vergossales.com.

Επικοινωνία

Νεοφύτου Δούκα 10
106 74
Αθήνα
T: +30 210 3614897
F: +30 210 3620382